Inici SEPA
 • Tornar

SEPA


Què et suposa la SEPA?

La SEPA, Zona Única de Pagaments en Euros, és una iniciativa que permetrà als ciutadans de l'Espai Econòmic Europeu obrir comptes amb qualsevol entitat que hi radiqui; així s'aconsegueix una oferta més àmplia i promou la competència.

Des de l'1 de febrer de 2014 els cobraments i pagaments quedaran subjectes a un conjunt de regles i condicions homogènies, motiu pel qual seran processats amb la mateixa facilitat, rapidesa, seguretat i eficiència, independentment que siguin nacionals o transfronterers.

Amb la SEPA:

 • El teu compte bancari ja no serà identificat pel codi compte client (ccc) sinó per l'IBAN.

  L'IBAN és format pel número de compte actual, precedit del codi de país i un dígit de control. En el cas espanyol, l'IBAN té aquesta estructura:

SEPA, Banco Mediolanum

Acostuma't a proporcionar l'IBAN i a sol·licitar-lo a la contrapart.


Transferències

L'operativa és la mateixa que fins ara, però els teus comptes bancaris seran identificats pel codi IBAN, en lloc del codi compte corrent (ccc) com fins ara.

Què s'ha de fer?

 • Coneix el teu IBAN. Pots trobar-lo al nostre web, app, extracte o bé trucant al Servei de Banca Telefònica (900 800 108).
 • Quan vulguis rebre una transferència, proporciona l'IBAN a qui t'hagi de transferir els fons. Assegura't que tots aquells que t'envien fons via transferència (nòmina, per a pagament de lloguers…) el coneixen.
 • Sol·licita l'IBAN als beneficiaris de les teves transferències. Si realitzes operacions amb altres països europeus, hauràs de saber que la longitud de l'IBAN depèn del país on radiqui el compte, amb un número màxim de 34 caràcters.
 • Proporciona a la teva entitat l'IBAN del beneficiari quan hagis d'ordenar una transferència.

Domiciliacions

L'operativa és la mateixa que fins ara, és a dir, hauràs d'autoritzar el pagament de rebuts mitjançant càrrec en compte i per fer-ho hauràs de facilitar el teu número de compte.

La principal novetat és que l'identificador de compte bancari ja no serà el codi compte client (ccc) sinó l'IBAN.

Què s'ha de fer?

 • Coneix el teu IBAN. Pots trobar-lo al nostre web, app, extracte o bé trucant al Servei de Banca Telefònica (900 800 108).
 • Quan vulguis domiciliar un rebut, proporciona l'IBAN a qui te l'hagi de passar. Els emissors de rebuts estan prenent mesures per obtenir els codis IBAN dels seus clients/pagadors. Únicament, hauràs de proporcionar el teu codi IBAN quan el creditor te'l sol·liciti expressament. Recorda que el compte de càrrec seguirà sent el mateix; només canviarà si tu ho desitges i ho comuniques, com passa ara.

Emissió de rebuts

Els comptes bancaris seran identificats per l'IBAN en lloc del codi compte client (ccc). A més, canvia la manera com es gestionen els rebuts: la informació continguda a l'ordre de domiciliació, el format del fitxer, les dades a proporcionar amb cada emissió, el tamany del camp d'informació…

Què s'ha de fer?

 • Coneix el teu IBAN. Pots trobar-lo al nostre web, app, extracte o bé trucant al Servei de Banca Telefònica (900 800 108).
 • Proporciona el teu IBAN a totes les contraparts. Per fer-ho, adequa tota la documentació comercial (factures, impresos, fullets, pàgines web, etc.) i comunicacions amb tercers on s'hi faci constar el número de compte.
 • Sol·licita l'IBAN de totes les contraparts, tant les noves com les existents. Adapta tota la documentació comercial (impresos, pàgina web, etc.) i comunicacions amb tercers on es demani el número de compte.
 • Adapta les bases de dades per suportar l'IBAN dels proveïdors i clients. Si realitzes operacions amb altres països europeus, hauràs de saber que la longitud de l'IBAN depèn del país on radiqui el compte, amb un número màxim de 34 caràcters.
 • Sol·licita i custodia les noves ordres de domiciliació (mandats) de rebuts, que hauran de contenir les dades obligatòries que exigeix la normativa europea per identificar l'ordre de domiciliació. Les ordres existents amb anterioritat a l'1 de febrer de 2014 (entrada en vigor de SEPA), continuaran tenint validesa.
 • Conserva els mandats de manera accessible per poder presentar-los quan se't requereixi.
 • Verifica la longitud del text que acostumes a incloure en el camp d'informació del rebut per assegurar que s'ajusta al nou tamany. Pot ser que hagis de fer adaptacions, ja que la informació continguda es limitarà a 140 caràcters (fins ara el màxim era de 640 caràcters).
 • En presentar al teu banc els rebuts per al cobrament, hauràs d'incloure informació addicional a l'enviada fins ara. Banco Mediolanum et proporcionarà un nou programa que et permetrà emetre les remeses de rebuts en format SEPA. Aquest nou programa et requerirà totes aquelles dades addicionals necessàries per poder presentar les remeses. A més, el programa tindrà la funcionalitat de convertir les teves bases de dades actuals, de format CCC a format IBAN.